Skip links

BIJ KUIKEN PRAKTIJK

EMDR

Iedereen maakt weleens iets ingrijpends mee, maar wanneer je vastloopt in de verwerking ervan spreek je een trauma. Kenmerkend voor een traumatische ervaring zijn de heftige emoties, de beelden en de fysieke reacties op de herinneringen eraan. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op de traumatische gebeurtenis. Zo kan een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terug brengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

Je kunt op verschillende momenten last krijgen van een trauma, zowel kort na de ervaring of
pas jaren later als je dacht alles verwerkt te hebben.
Veel voorkomende klachten bij een trauma zijn:

Veel voorkomende klachten bij een trauma zijn: flashbacks, nachtmerries, angst, stress, vermijdingsgedrag, , somberheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, versnelde ademhaling, hartkloppingen, hoofdpijn, slaapproblemen, eetproblemen, laag zelfbeeld.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een zeer effectieve manier om een trauma te verwerken. Het is een kortdurende, geprotocolleerde en patiëntgerichte behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.